splash
Välkommen
Min högst personliga blogg med högst personliga värderingar. Kommentera gärna mina inlägg!
Posted By Peo Lekare on November 22nd, 2011

http://www.lekare.se/?p=172

29-åriga Kajsa Borgnäs togs på bar gärning med att ta med sig böcker ut ur Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan i Stockholm. Problemet var att hon tagit bort prislapparna och inte betalt dem. Värdet av böckerna uppstiger till 1600 kronor, alltså 600 kronor mer än gränsen för snatteri. Det betyder således stöld. Hon erkände utan omsvep […]

 

Archive for October, 2008

Peo Lekare – sajten mot cyberstalking, cyberharassing och allmänt vansinnigt beteende

Posted By Peo Lekare on October 23rd, 2008

Välkommen!

Denna sajt spänner alla som har efternamnet Lekare i Sverige, men dess egentliga existensberättigande är för mig, Per-Otto Lekare (även kallad Peo Lekare) för att berätta sanningen om mig. Mitt hjärta brinner för (emot i själva verket) cyberstalking. Cyberstalking är enligt Wikipedia, sättet på vilken någon försöker skada, trakassera eller förfölja en annan människa via Internet.

På Wikipedia (engelska versionen) står det:

Cyberstalking is the use of the Internet or other electronic means to stalk someone.

It has been defined as the use of information and communications technology, particularly the Internet, by an individual or group of individuals, to harass another individual, group of individuals, or organization. The behavior includes false accusations, monitoring, the transmission of threats, identity theft, damage to data or equipment, the solicitation of minors for sexual purposes, and gathering information for harassment purposes. The harassment must be such that a reasonable person, in possession of the same information, would regard it as sufficient to cause another reasonable person distress.

Jag hade en gång i tiden mitt namn i svenska Wikipedia, då jag arbetat som journalist i Sverige, men var faktiskt tvungen att ta bort namnet på grund av att någon / några personer med bristande intellekt/mentala problem, skrev oväsentlig, falsk och förolämpande information på den. Wikipedia har ju en fundamental fördel, vilket samtidigt är dess absolut största brist. Det är att vem som helst kan lägga till information om vad som helst.

Falsk och kränkande information faller inom lagstiftningen för förtal, och det är inte svårt att polisanmäla någon för förtal, trots allehanda hot. Förtal – oavsett vad många människor tror – har helt och hållet att göra med vad man INTE får skriva och säga om folk, oavsett:

Med förtal avses att utpeka någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller annars lämna uppgifter som är ägnade att utsätta denne för andras missaktning. Straffet för brott av normalgraden är böter. Om brottet är att anse som grovt ska det rubriceras som grovt förtal. Påföljden kan då bestämmas till böter eller fängelse i högst två år.

Vad krävs för att förtalet ska anses vara grovt?

Vid bedömandet av om brottet är grovt ska särskilt beaktas om uppgiften genom sitt innehåll eller den spridning den fått eller på annat sätt var ägnad att medföra allvarlig skada.

mmmm…. ok. Om man sprider en förtalsfylld länk med en sida till över 40 världsomspännande sajter, på engelska, är den avsedd att skapa så mycket skada som möjligt. Skickar man dessutom brev (snigelvarianten) till vänner, bekanta och släkt, vänner till släkt, bekanta till släkt och folk som KAN vara bekanta med släkt, fyllda med fotostatkopior på otaliga dokument, är det ganska solklart vad man är ute efter.

Till det hela kan man faktiskt lägga Personuppgiftslagen (PUL). Den förbjuder användare från att publicera namn, fotografier och eventuella hälsomässiga aspekter för vem som helst som inte medgett det. Är brottet mot PUL grovt, kan fängelsedomen lyda på 2 år. Så sammanlagt 4 år för en person som dels förtalar en annan, dels bryter mot all gällande svensk (och internationell) lagstiftning. Jobbigt om man till exempel har barn. Man kan lägga till eventuell ekonomisk skada som den anklagade personen i fråga lider av när företag som denna person arbetar aktivt med avbryter eventuella samarbeten.

Det som är roligt för vissa och mindre för andra och intressant för alla att poängtera är att Förtal och brott mot PUL inte kräver mer bevisbörda än det som krävs för att man visar att någon pratat illa om en. Inte varför. Säger man saker som man inte får, så är man skyldig – oavsett påstådd bevisning eller inte. Punkt slut.

Vad ska man säga om personer som INTE har med den anklagade att göra, men som också anklagas på ett eller annat sätt på samma eller angränsande webbsidor? Tja, de lider ju lika mycket ekonomisk skada och emotionell skada som den “anklagade” och faktum är att förtalslagstifningen ser EXTRA HÅRT på drabbade som inte har med saken att göra. Så det blir extra tid i sinkaduren för dem. Finns prejudikat på det.

Anledningen till att jag skriver detta är att mitt namn (och alla mina släktingars namn, då de flesta Lekare i Sverige är släktingar på ett eller annat sätt) dragits i smutsen på ett ojuste, olagligt, falskt och nedrigt sätt.

En person har startat en förtalskampanj mot mig (Peo Lekare, Per-Otto Lekare) och min hustru, Fabiola Kun / Fabiola Kun de Lekare, genom att registrera domännamn med våra namn och publicera bilder samt information som dels faller inom förtalslagen, dels inom personuppgiftslagen (PUL) och slutligen är falsk. Falsk och olaglig information har publicerats på olika ställen på Internet (Sveriges största webbplatser, bland annat), skickats via brev/paket och telefonsamtal. Personen har fått sitt egna användarkonto raderat på Facebook för brott mot deras förtalsregler, och hon har även varit tvungen att flytta de publicerade webbsidorna till webbhotell i USA från Odibo.se och Infoom.se (som bägge varit snabba att agera för brott mot deras användarvillkor) och gömma ägarinformationen för hennes sajter, för att slippa få dem stängda omedelbart.

Personen har utgett sig för att vara mig och skapa konton på olika sociala nätverkssajter. Även det olagligt, givetvis. Dessutom har personen i fråga trakasserat och hotat mig och Fabiola Kun samt tilltagit en del mer fysiska aktioner, samt låtit kontakta en stor mängd människor via andra personer, för att slippa stå för det hon säger. Polisanmälan för alla dessa brott har gjorts i respektive jurisdiktioner; Sverige genom polis och Datainspektionen, Mexico genom polis, och andra ställen genom respektive myndigheter. Mer information om vad denna galna person gjort finns här.

I motsats till vad hon tror är det olagligt att publicera vilken som helst information om en människa, oavsett om man anser vara berättigat, sant eller liknande. I det här fallet har det publicerats uppgifter om mig som dels framställer mig som kriminell (olagligt), dels mentalt sjuk (olagligt), dels alkoholist (olagligt)… spelar ingen roll vilken sorts “bevis” den här galningen har att komma med. Att publicera personlig information om vem som helst är olagligt… Att sedan säga att någon är kriminell är värre… att hoppa på en tredje person och säga att den är kriminell är ännu värre. Att göra något för att förstöra den människas liv ses INTE med mer blida ögon vare sig av polis eller åklagare.

Polisen som tog emot anmälan (2 ggr) var i detta fall kvinnlig båda gångerna. Bägge gånger höll de med mig om att personen i fråga inte har “alla fåren hemma”, så att säga. För hela sanningen om detta, skicka gärna ett brev till peo@lekare.com

Peo Lekare – sajten mot cyberstalking, förtal och hot mot min person

Posted By Peo Lekare on October 21st, 2008

En person har startat en förtalskampanj mot mig (Peo Lekare, Per-Otto Lekare) och min hustru, Fabiola Kun / Fabiola Kun de Lekare, genom att registrera domännamn med våra namn och publicera bilder samt information som dels faller inom förtalslagen, dels inom personuppgiftslagen (PUL) och slutligen är falsk. Falsk och olaglig information har publicerats på olika ställen på Internet (Sveriges största webbplatser, bland annat), skickats via brev/paket och telefonsamtal. Personen har fått sitt egna användarkonto raderat på Facebook för brott mot deras förtalsregler, och hon har även varit tvungen att flytta de publicerade webbsidorna till webbhotell i USA från Odibo.se och Infoom.se (som bägge varit snabba att agera för brott mot deras användarvillkor) och gömma ägarinformationen för hennes sajter, för att slippa få dem stängda omedelbart.

Personen har utgett sig för att vara mig och skapa konton på olika sociala nätverkssajter. Även det olagligt, givetvis. Dessutom har personen i fråga trakasserat och hotat mig och Fabiola Kun samt tilltagit en del mer fysiska aktioner, samt låtit kontakta en stor mängd människor via andra personer, för att slippa stå för det hon säger. Polisanmälan för alla dessa brott har gjorts i respektive jurisdiktioner; Sverige genom polis och Datainspektionen, Mexico genom polis, och andra ställen genom respektive myndigheter.Mer information om vad denna person gjort finns här.

I motsats till vad hon tror är det olagligt att publicera vilken som helst information om en människa, oavsett om man anser vara berättigat, sant eller liknande. I det här fallet har det publicerats uppgifter om mig som dels framställer mig som kriminell (olagligt), dels mentalt sjuk (olagligt), dels alkoholist (olagligt)… spelar ingen roll vilken sorts “bevis” den här galningen har att komma med. Att publicera personlig information om vem som helst är olagligt… ajajaj. Att sedan säga att någon är kriminell är värre… att hoppa på en tredje person och säga att den är kriminell är ännu värre. Att göra något för att förstöra den människas liv ses INTE med mer blida ögon vare sig av polis eller åklagare.

Polisen som tog emot anmälan (2 ggr) var i detta fall kvinnlig båda gångerna. Bägge gånger höll de med mig om att personen i fråga inte har “alla fåren hemma”, så att säga.

För hela sanningen om detta, skicka gärna ett brev till peo@lekare.com