splash
Välkommen
Min högst personliga blogg med högst personliga värderingar. Kommentera gärna mina inlägg!
Posted By Peo Lekare on November 22nd, 2011

http://www.lekare.se/?p=172

29-åriga Kajsa Borgnäs togs på bar gärning med att ta med sig böcker ut ur Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan i Stockholm. Problemet var att hon tagit bort prislapparna och inte betalt dem. Värdet av böckerna uppstiger till 1600 kronor, alltså 600 kronor mer än gränsen för snatteri. Det betyder således stöld. Hon erkände utan omsvep […]

 

You Are Viewing Politik

Kajsa Borgnäs – live hard, die fast (politiskt sett, alltså)

Posted By Peo Lekare on November 22nd, 2011

http://www.lekare.se/?p=172

29-åriga Kajsa Borgnäs togs på bar gärning med att ta med sig böcker ut ur Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan i Stockholm. Problemet var att hon tagit bort prislapparna och inte betalt dem.

Värdet av böckerna uppstiger till 1600 kronor, alltså 600 kronor mer än gränsen för snatteri. Det betyder således stöld. Hon erkände utan omsvep att hon stulit böckerna och hävdade som ursäkter att:

  1. Hon mådde dåligt
  2. Det är svårt att leva på halvt studiestöd

Så långt kanske man nästan kan ha lite överseende, även om stöld är stöld. Fattig student, behöver kurslitteratur, osv. Visserligen kan studenter köpa begagnad litteratur eller till och med låna på biblioteket, men okej. Låt oss säga att hon är en utarmad student som bor i en mögellägenhet.

Vid närmare eftergranskning är Kajsa Borgnäs inte en vanlig student, dock.

  • Hon var Socialdemokraternas Studentordförande åren 2007-2010 (deklarerad inkomst 331 000 kronor sista året där).
  • Hon arbetar på Arbetarrörelsens Tankesmedja sedan hösten 2010.
  • Ordförande för Socialdemokraternas kriskomission med temat idédebatt sedan hösten 2010.
  • Bästa vän med Anna Ardin – berömd för att ha anmält Julian Assange för våldtäkt. Enligt uppgift skulle Kajsa vara karaktärsvittne åt Ardin vid en rättegång mot Assange.
  • Skriven på Södermalm, i en brf där snittpriset på lägenheter ligger på 55 000 kronor/kvm.
  • Pappan är en välkänd SVT-journalist, Lars Borgnäs (som arbetar på Uppdrag Granskning).

Så, vad är det som gör att en kvinna mitt i sin socialdemokratiska karriär får en härdsmälta och stjäler böcker när hon uppenbarligen skulle kunna ha för att köpa dem, eller åtminstone kunna gå till Kungliga Biblioteket för att låna dem? Böckerna var inte ens kurslitteratur, utan det var lite blandad komplott. Bland annan någon par-bok och någon poesi-bok.

Teorier går om psykologiska besvär, om att hon kanske skulle vara pressad över en eventuell rättegång mot Assange och mycket annat. Vem vet, men vi får nog veta det tids nog – vid en rättegång.

Klart är att Kajsa under de senaste åren sågs som en klart lysande stjärna i socialdemokratiska kretsar, en intelektuell feminist. Det gick till och med rykten om att hon skulle kunna efterträda Mona Sahlin som den starkaste S-kvinnan.

Allt detta gick nu i stöpet, tack vare den här stölden. Eller? Mona Sahlin lyckades komma tillbaka efter Toblerone-affären. Juholt verkar må ganska fint än så länge. Andra sossar som fifflat på olika sätt har hittills klarat sig. Är detta måhända ett steg i karriären för henne? Något års “timeout” och sedan en hejdundrande comeback?

Aftonbladet – vad håller de på med?

Posted By Peo Lekare on July 4th, 2011

http://www.lekare.se/?p=163

Såg idag gårdagens debatt i Almedalen, kallad av Aftonbladet och gällande Littorin-affären… bara av att se videon blev jag fundersam över vad ABs idé var. Både Jan Helin o Lena Mellin hävdade att allt publicerades nu för att de jobbat i nära ett år med “avslöjandet” att Littorin sexchattat. Förra året var det att han skulle köpt sex av en kvinna. Han förnekade det direkt, men det blev publicerat ändå.

Anledningen att det blev publicerat – enligt AB – var att han inte personligen gav en dementi. Hans pressekreterare gjorde två dementier, men de gillades icke av Helin & Mellin. I år väljer de att fortsätta sagan om Littorin. Mycket “-in” för övrigt.

Förra gången sade han nej personligen en gång, 2 ggr via pressekreterare. I år sade Littorin “jag har gjort saker jag inte är stolt över” vilket AB tar som ett erkännande… vilka jävla pajjaser.

SVT blir av med OS?

Posted By Peo Lekare on June 16th, 2011

http://www.lekare.se/?p=158

Det går rykten idag om att MTG får OS 2014 (Sachi) och 2016 (Rio de Janeiro) och att SVT inte kunnat matcha deras bud. Det är väl helt normalt och är inte – som många verkar tycka – en “mänsklig rättighet” att kunna se OS på öppna kanaler.

Jag tvivlar visserligen på MTGs möjligheter att göra något bra av dessa sportevenemang, speciellt med den typen av bevakning som kommer att krävas. Men tyvärr är det ju så att IOK är snikna, inte intresserade av att ha så stor publik som möjligt och inte bryr sig egentligen om hur återväxten i tv-tittandet sker – eller ens om det sker.

IOK är en kommersiell organisation, mycket likt FIFA som är toppstyrd utan någon direkt insyn från idrottsmännen som deltar. Pierre de Coubertin skulle förmodligen vända sig i sin grav då nu OS INTE kommer att vara tillgängligt för den stora majoriteten.

DN, Aftonbladet, Expressen, SVD

Äpplet faller inte långt…

Posted By Peo Lekare on June 4th, 2011

http://www.lekare.se/?p=121

Dagens Nyheter skriver om den f.d. finansministern i Egypten (2004-2011) Youssef Boutros Ghali som dömts till 30 års fängelse för förskingring. Det kanske inte är så konstigt i sig, men om det finns någon här som följt någon form av nyheter de senaste 15-20 åren så är ju Boutros Ghali ett någorlunda välkänt namn.

Det är nämligen så att Boutros Boutros Ghali är Youssef Boutros Ghalis farbror. Den förre var generalsekreterare i FN innan Kofi Annan tog över. Innan BBG tog över FN var han vice premiärminister i Egypten och översåg vapenförsäljning till Rwanda, lagom när  militären samlade på vapen innan folkmordet. Lägligt nog var BBG FN-chef när folkmordet tog plats – när över 1 miljon människor dog. Han gjorde inte mycket då han förmodligen hade en del stålar att tjäna.

Nu har hans brorson åkt dit också. Äpplet faller inte långt från päronträdet, minsann.

Kriget mot narkotikan – ett nödvändigt ont?

Posted By Peo Lekare on June 4th, 2011

http://www.lekare.se/?p=113

Har bott i Mexico sedan 1996 och sett hur detta fantastiska land, sakta men säkert hamnat i händerna på knarkkarteller. Cuernavaca, där jag bor, har varit känt i över ett halvsekel som “den eviga vårens stad”. En stad dit många Mexico City-bor åkte över helgerna för att njuta av 25-gradig temperatur och sol året runt. Så är det inte längre. Sedan 2008 har Cuernavaca fövandlats till en stad belägrad av olika kriminella gäng – de flesta med någon form av anknytning till knarthandel.

Polisen är korrupt, liksom stadsledningen och delstatsledningen. Alla har kopplingar till kriminella gäng. Strax innan jul blev en god vän kidnappad strax utanför sitt hus, när han rastade sina hundar. Han har ännu inte kommit tillrätta, trots att man betalt del av lösen och begärt ett s.k. “proof of life”. Kidnapparna hörde aldrig av sig igen.

I februari 2009 tog militären Arturo Beltran Leyva här i Cuernavaca. Leyva var en av de 4-5 största kartellcheferna i Mexico. Tog och tog, förresten. De pepprade sönder honom trots att det påstås att han var obeväpnad och gav sig frivilligt. Rykten på “gatan” gör gällande att han hade anknytning både till borgmästaren här och till guvernören och att han därför dödades så att han inte skulle kunna säga något olämpligt i förhör.

Men är det fel att försöka göra något åt kidnappningar och mord? President Felipe Calderón sade när han tillträdde som president för 5 år sedan att hans största prioritet var att ta tag i den organiserade brottsligheten. Facit 5 år senare: 35 000 döda och ett hundratal knarkkungar infångade, många utlämnade till USA. Jag tycker faktiskt han klarat det rätt bra. Ingen annan president har ens kommit på tanken att göra något åt den organiserade brottsligheten. Hans största problem ligger nog i de folkvalda under honom som har anknytningar till knarket och knarkhandeln. Att ensam ro den här ekan är inte lätt. Och nu blir han kritiserad för att det går långsamt! En känd poets son blev mördad i Cuernavaca tillsammans med 6 andra personer för några månader sedan. Han drog igång en folkrörelse MOT myndigheternas krig!!! Han anser att man ska skapa en pakt med kartellerna och på så sätt ska ingen mer råka illa ut. Hela rörelsen har politiserats och nu går alla vänsterorganisationer, fackföreningar och gudvetvem med i den här rörelsen – mot president Calderón.

Detta inlägg, med anledning i artikeln i DN som handlar om karavanen mot knarkvåldet.